Karrier

Mit? Miért?

A karrier építés egy élethosszig tartó folyamat, amelyben minél jobban kibontakoztatjuk a bennünk levő lehetőségeket.

Mit tanuljak?

13 évesen kerülünk szembe először ezzel a kérdéssel. Meg kellene határozni életünk irányát, de se önmagunkkal, se a lehetőségekkel nem vagyunk tisztában. Azt sem tudjuk igazán milyen munkák vannak, ott milyen feladatokat kell ellátni, ezek milyen emberi szakmai igényeket támasztanak és főleg azt nem, hogy erre mi alkalmasak vagyunk-e. Ez a tevékenység komfortos lesz-e nekünk.

Persze ilyenkor a szülők „segítenek” a döntésben. Mindannyian jót akarunk a gyermekünknek, de jól akarjuk ezt a jót? Tényleg az az utat találjuk meg, amelyik a gyerek alkatának, személyiségének megfelel? Sokszor megpróbáljuk egy olyan útra terelni, ahol karriert lehet építeni, elismertséget lehet szerezni, vagy jól lehet vele keresni. Biztos, hogy befolyásolás nélkül gyermekünk is ezt választotta volna?

Mit csináljak? Miért azt?

A tanulás befejezése után friss bizonyítvánnyal, de már valamivel jobb önismerettel és egy kevés élettapasztalattal vetődik fel ez a kérdést. Végzettségünk szerint jó esetben többféle lehetőség közül választhatunk. Miért válaszam egyiket vagy másikat? Alkalmas vagyok rá? Örömet fog okozni ez a munka?

Mit tudok még?

Sok esetben néhány év munka után jövünk rá, hogy az a feladat egyáltalán nem érdekel minket. Ekkor újra felmerül a kérdés, hogy mire vagyok még alkalmas? Mit szeretnék igazán csinálni? Mi az ami érdekel? Mit kellene ehhez tanuljak? De lehet, hogy csak azt érezzük, hogy ezt amit addig csináltunk nem akarjuk folytatni.

Mit tegyek, ha érzem a kiégés első jeleit?

Ma már tudjuk, hogy a kiégés nincs életkorhoz kötve. Nagyon sokan átestünk már azon, hogy egyre jobban érezzük a változtatás kényszerét. A munka amit végzünk nem jelent már kihívást, nem ad örömet. Ennek ellenére csináljuk tovább, mert ezt tanultuk, ehhez értünk, ezt tudjuk magabiztosan csinálni, ez adja a biztos megélhetésünket. Rajtunk múlik, hogy meg akarjuk találni az új lehetőségeket, új örömöket mindennapi munkánkban, vagy szidjuk a körülményeket és beletörődünk, hogy az örömtelenség a sorsunk.

Mit tegyek, ha elvesztettem a munkámat?

A munkahely elvesztése egy gyászfolyamat, amelyet sok esetben kudarcként élünk meg. Végig kell élni ennek a folyamatnak az egymást követő fázisait. Kezdetben segítenek a barátok, ismerősök. Ha nincs tartalékunk, beleugrunk az első munkalehetőségbe, ahova felvesznek minket és kezdődik a körforgás újra. Azt a munkát tudjuk sikeresen és jól végezni, amit szeretünk. A kényszerből választott feladat sem önmagunk, sem a környezetünk számára nem fogja a kívánt eredményt hozni.

A karrier coaching abban tud segíteni, hogy jobban megismerjük a saját személyiségünket, motivációnkat. Ez fogja megadni azt a lendületet, amely szükséges a változtatáshoz és a változáshoz, mert igazán azon a területen leszünk sikeresek, amelyet örömmel tudunk végezni.

(Mike Éva)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s